Les importacions procedents del Regne Unit també es veuran limitades després de la sortida de la UE

La decisió del poble britànic de sortir de la Unió Europea o Brexit, tindrà conseqüències a nivell global i, per tant, també per a l’economia espanyola. Tot i que el Regne Unit no està en la Unió Monetària. Aquestes són algunes de les conseqüències del Brexit per a Espanya.

Espanya depèn, per diferents motius, de la de Gran Bretanya. La dependència espanyola sobre el sector turístic o l’alta càrrega d’exportacions amb destinació a les illes britàniques, s’uneixen a la incertesa pel futur de la lliura esterlina.

No obstant això, en no estar al Regne Unit dins de la Unió Monetària les conseqüències del Brexit per a Espanya i per a la resta d’estats membres seran més suaus, encara que no cal menysprear les que patirem tant nosaltres com ells mateixos.

Els Canvis

Com que la principal condició de la Unió Econòmica Europea la lliure circulació de persones i mercaderies entre els estats membres, els dos efectes principals sobre l’economia d’ells serien clars. Aquests privilegis són un dels motius pels quals el govern va fer campanya a favor de mantenir el país a la Unió, amb el que sembla inevitable que seguim veient variacions en aquest aspecte i més restriccions a l’entrada migratòria cap a les illes.

Pel que fa a les mercaderies no és opinable que s’encariran les exportacions i importacions amb destinació o origen al Regne Unit per la reaparició de taxes aranzelàries.

El Brexit ja estava tenint unes conseqüències directes sobre l’economia britànica, i especialment sobre la seva moneda que havia caigut més d’un 10% respecte a l’euro en els últims mesos.

Les conseqüències directes del Brexit per a Espanya

Unint aquests factors (lliura, aranzels, fronteres), el turisme, un dels sectors més rellevants de l’economia espanyola, es pot posar a tremolar: Les dades de l’INE (Institut Nacional d’Estadística) del 2015 mostren com el Regne Unit és, amb diferència, el principal emissor de turistes amb més de 15 milions de visitants (quatre més que França i 5 que Alemanya).

Cal tenir present que, entre altres coses, per afavorir l’exportació (el turisme és una forma d’exportar) el Banc Central Europeu porta diversos mesos prenent mesures extraordinàries per provocar que l’euro se segueixi depreciant respecte a altres grans monedes. Espanya ho notaria significativament tenint en compte que, segons un recent informe del “World Travel & Tourism Council”, el 16% de tota l’economia espanyola prové del sector dels viatges i les seves vinculacions.

Pel que sembla que seria un moviment que perjudicaria al propi Regne Unit ja que encariria les seves importacions i exportacions; però no només a ells, també a tots els que realitzen aquestes operacions amb les illes britàniques, entre ells Espanya i principalment el seu sector turístic.

Aeropuertos España